Login Form


Lost Password?

Statistics

Visitors: 341789

Prima casa 2011 PDF Print E-mail

 

 

 

HG pentru implementarea programului Prima Casa in 2011, publicata in Monitorul Oficial

Hotararea Guvernului nr. 40/2011 prin care se stabileste ca programul Prima Casa va continua si in 2011 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 59, din 24 ianuarie 2011. Astfel, garantia acordata de stat va fi de 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche.


Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise este 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului Prima Casa, in anii 2009-2010.

„Hotararea adoptata astazi pastreaza acelasi nivel al garantiei de stat, respectiv 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche”, afirma premierul Emil Boc in cadrul sedintei de Guvern in care hotararea a fost aprobata.

Actul normativ modifica si alte prevederi ale programului. Astfel, creditele atribuite prin Prima Casa vor putea fi reesalonate sau rescadentate, iar valuta in care au fost acordate va putea fi modificata.

De asemenea, se instituie o garantie suplimentara astfel incat persoanele care vor lua credite Prima Casa vor pune conturile curente drept gaj in favoarea bancii.

“Aceasta are in vedere preintampinarea cazurilor in care, in urma infiintarii de popriri pe conturile beneficiarilor de credite Prima casa de catre creditorii urmaritori, s-ar ajunge in situatia executarii garantiilor”, se motiva masura, in nota de fundamentare a proiectului.

In situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de 2 beneficiari si unul renunta din diferite motive, de exemplu divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva, daca unul dintre coplatitori cedeaza creditul si locuinta in favoarea celuilalt coplatitor.

Actul normativ mai stabileste ca beneficiarii locuintelor ANL, care doresc sa le cumpere prin programul Prima Casa, vor prezenta finantatorilor documentele specifice programului ANL, in locul antecontractului de vanzare-cumparare.

De asemenea, pentru a achizitiona locuinte executate silit si scoase la licitatie de catre ANAF, beneficiarii vor prezenta finantatorilor, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, documentele specifice procesului de licitatie, in locul antecontractului de vanzare-cumparare.

HG nr. 40/2011 modifica si prevederile care se refera la acordarea garantiilor de stat pentru locuintele construite de la zero. Astfel, nu va mai fi nevoie sa existe minimum sapte asociati pentru a incepe o constructie de la zero, sau un ansamblu de locuinte, ci doar de minimum doi asociati.

O alta modificare se refera la cazurile de daune partiale (inundatii, furturi) produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului. Pentru acoperirea acestor daune, MFP trebuie sa isi dea acordul privind incasarea lor de catre beneficiari. Prin noile prevederi, in cazul daunelor partiale pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 EURO, societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei

 
Next >

Who's Online

Banners - Colaboratori

Evaluari si reevaluari imobiliare Timisoara

Sondaj

Informatiile oferite de site-ul nostru ...
 

Links - Colaboratori